Napjainkban egyre gyakrabban emlegetik a kiégést, korunk egyik legalattomosabb támadóját. Azért veszélyes, mert a kiégés sok mentális és fizikális betegségnek tud megágyazni, és tüneteivel megmérgezi mindennapjainkat.

Üresnek, kimerültnek érzed magad? 

Nézel magad elé, bámulod a TV-t vagy pörgeted a social médiát?

Arra vágysz, hogy végre mindenki békén hagyjon és te elvonulhass?

Ha ezeket az érzéseket gyakran, vagy nagyon gyakran tapasztalod magadon, sajnos jó úton jársz a kiégés felé!   

Ha szinte soha nincsenek ilyen, vagy ehhez hasonló érzéseid, nyugodtan lépj tovább, olvasd el másik blogcikkemet, például a panaszkodás feszültségoldó hatásairól, vagy a munkahelyi pletykáról!

De még jobb, ha elküldöd a cikket egy ismerősödnek, aki szokott hasonló dolgokról panaszkodni! Segíts rajta legalább ennyivel!

A kiégés kifejezést manapság gyakran halljuk, használjuk – akár magunkra is – a „diagnózis” éppen ezért nem olyan egyszerű. A kiégés (angolul: burnout) megjelölést azokra az emberekre használjuk, akik „túlhevültek”, akiknél az „akkumulátorok feltöltése” nem megfelelő, akiknél a korábbi aktivitás, vagy a „belső tűz” kialudt. (A kifejezést – kiégés, v. burnout – is a műszaki szaknyelvből vette át a pszichológia.)

 

A kiégés akkor alakul ki, amikor hosszabb időszakon keresztül nem regenerálódunk.

 AMIKOR NEM FOGLALKOZUNK SAJÁT ENERGIÁINK VISSZATÖLTÉSÉVEL.

Amikor a teljesítmény leromlik a korábban kimagasló eredményeket produkáló, lelkes tehetséges, szorgalmas embereknél, amikor elfogy a motiváció, ami a fáradtságból tovább lendít, ami új lökést ad a következő feladat elvégzésére, és ez még azzal a félelemmel is párosul, hogy nem képesek helyt állni, akkor gyanakodhatunk, hogy kiégéssel van dolgunk. Persze egy-egy projekt, vagy nehezebb időszak felboríthatja az energia egyensúlyt. Ilyen mindenki életében rendszeresen jelentkezik.

De ne feledd, ha nem figyelsz arra, hogy beiktass a megterhelő időszakok után megfelelő mennyiségű és minőségű pihenést, feltöltődést, akkor biztos léptekkel haladsz a kiégés felé!

Figyelj magadra és kerüld el az önkizsákmányoló spirál kialakulását!

A KIÉGÉSNEK VANNAK KÜLSŐ ÖSSZETEVŐI ÉS BELŐLÜNK EREDŐ OKAI. 

Ezek a tényezők önállóan, vagy összeadódva is jelen lehetnek az életedben, és hatnak a működésedre, mentális egészségedre.

A külső tényezők között megjelenik a túl magas és állandósult stressz szint, a rendszeres és nagy mennyiségű túlmunka, a munka és a magánélet összecsúszása, amit a home office vagy a hibrid munkavégzés jelentősen felerősít, de a túlzott személyes bevonódás a munkahelyi problémákba is felerősítheti a kiégés valószínűségét.
De nemcsak a munkahely jelenthet külső „veszélyforrást”, hanem a magánéletből is eredhetnek hajlamosító tényezők. Ilyen lehet például az ápolásra szoruló krónikus beteg a családban, vagy egy családi tragédia, halál eset, gyász folyamat, gyermekkel kapcsolatos (iskolai) problémák, vagy párkapcsolati nehézségek (megcsalás, válás, magányosság), de akár a fiatal felnőtt gyermek „kirepülése” miatt megváltozott családi rendszer is felírható a kiégésre hajlamosító tényezők listájára.

Ezek, és még sok egyéb összetevő is növelheti a kiégés kockázatát, de önmagukban nem elégségesek a kiégéshez.

HA ÍGY LENNE, SOK MUNKAHELYEKEN TÖMEGESEN KERÜLNÉNEK A DOLGOZÓK EGYSZERRE A KIÉGÉS ÁLLAPOTÁBA .

A külső tényezőkön kívül, belső tényezők is  hozzájárulhatnak a negatív spirálba kerüléshez.

Kiégni leggyakrabban azok az emberek szoktak, akik óriási energiákkal, motiváltan állnak a feladataikhoz, elhivatottak a munkájuk és lojálisak a munkahelyük iránt. Őket szoktuk nagy munkabírásúnak, segítőkésznek, elkötelezettnek látni. Ők azok, akik mindent határidőben és a legmagasabb minőségben végeznek el úgy, hogy besegítenek a lemaradó kollégák munkájának elvégzésébe is.

Ilyen, a kiégést elősegítő belső tényező például a

• perfekcionizmus,
• NEM-et mondásra való képtelenség,
• a mások elvárásainak való megfelelés belső igénye,
• az arcvesztéstől való félelem,
• a kudarctól való félelem,
• a túlzott bizonyítási vágy, vagy lehet, hogy kényszer(?),
• erőteljes és túlzott becsvágy.

Amíg a külső tényezők és a belső kényszerek harmóniában vannak egymással, a kiégés veszélye nem jelentős.

NÉZZÜNK ERRE EGY PÉLDÁT!

Ifjúkori vágyad volt, hogy egy multinál dolgozz. Rengeteget tanultál érte, sok ócska állásban dolgoztál, és most végre felvettek álmaid pozíciójába. Meg akarod mutatni, hogy érdemes volt beléd fektetniük a bizalmat. Jó feladatokat kapsz, ismered az elvárásokat, mert ezt jól kommunikálják feléd, ezért jól is teljesítesz. Félsz ugyan a kudarctól, de ebben a környezetben jól teljesítesz, nincs kudarc élményed.

ÉS NÉZZÜK MEG AZ ELLENPÉLDÁT IS!

Ifjúkori vágyad volt, hogy egy multinál dolgozz. Rengeteget tanultál érte, sok ócska állásban dolgoztál, és most végre felvettek álmaid pozíciójába. Meg akarod mutatni, hogy érdemes volt beléd fektetniük a bizalmat. Nehéz feladatokat kapsz, nem magyarázzák el pontosan mit is kell csinálni, nem kapsz segítséget a feladat megértéséhez, vagy megoldásához. Félsz a kudarctól, de mivel nem kapsz támogatást, a hibázás lehetősége be van kódolva a működésbe.

Ebben a helyzetben a kedvezőtlen feltételek ellensúlyozására plusz energiákat kell behozni, a munkát még precízebben kell megoldani, hogy elkerüld a kudarcot, ez pedig a mentális belső energiák gyors kimerüléséhez vezethet.

Amikor valamely tényező (külső vagy belső) felerősödik, az egyensúly megbomlik, megindul a száguldás a kiégés állapota felé.

Hogy elkerüld a kiégést, foglalkozz magaddal! Ma már nagyon jó eszközökkel lehet támogatni a szakmai személyiséged fejlesztését, ami biztosítja, hogy ne tévedj a kiégés útjára. 

Ha további részletek érdekelnek, hogyan tudlak támogatni ebben, írj emailt, vagy messenger üzenetet, de akár telefonon is egyezthetünk időpontot!