Mentálhigiénés segítő beszélgetés magánszemélyeknek

Segítek helyreállítani a lelki egyensúlyodat, növelni magabiztosságodat, ráébredni szakmai és emberi értékeidre.

Gyere el hozzám, ha

9

úgy érzed nem tudsz megfelelni a szakmai és magánéleti kihívásoknak, és ez frusztrál

9

ha munkahelyi vagy párkapcsolati nehézségeid vannak,

9

ha örökké konfliktusba kerülsz a környezeteddel, szüleiddel, családoddal, pároddal, munkatársaiddal vagy főnököddel és ez frusztrál,

9

ha úgy érzed, hogy állandó stresszben élsz és ezen ideje lenne változtatni,

9

szeretnél változtatni valamit az életeden, de nem mered, nem tudod meglépni,

9

ha szakítás előtt, esetleg után vagy és szakavatott támogatóra lenne szükséged,

9

vagy ha nincs kivel megbeszélni a problémádat.

Gál Andrea mentálhigiénés szakember

A beszélgetéseinken elhangzottak csak ránk tartoznak, ezért köztünk maradnak.

Engem is köt a titoktartás, akár egy orvost, pszichológust, vagy gyóntató papot.
A mentálhigiénés segítő beszélgetés és folyamat nem pszichoterápia és nem pszichológiai tanácsadás, nem végzek pszichoanalízist és terápiát. Az ülések során kizárólag mentálisan egészséges kliensekkel foglalkozom. A mentálhigiénés beszélgetések során nem történik tanácsadás, tudás átadás, képzés, vagy oktatás.

Gyere el, próbáld ki, milyen jó érzés megszabadulni a
lelki terhektől, feszültségektől!

Az 50 perces mentálhigiénés segítő beszélgetések ára alkalmanként 12.000 Ft,
a hosszabb (pl. 90 perces) ülések díjszabása egyedi megbeszélés szerinti.

Hívj fel, vagy írj emailt, és kezdjünk bele a folyamatba!

Gál Andrea mentálhigiénés szakember

Elárulod, mit jelent a mentálhigiéné pontosan?

A mentálhigiéné alatt a lelki egészség védelmét, a pszichológiai, életvezetési problémák megelőzését, a lelki problémák kifejlődésének megakadályozását értjük. Az angolban a mental health szóösszetételt használják rá.

Fontos tudni, hogy az egészséges pszichével rendelkezők életminőségének fejlesztésére, az életigenlő magatartás támogatására irányul, az embert komplex módon, holisztikusan állítja a középpontba.

A mentálhigiéné ugyanakkor modern tudomány, bizonyos szempontból világkép is, melynek hazánkban is neves tudósai, szakemberei vannak, illetve voltak.

És mi köze ennek a személyes minőséghez?

Minőséget csak az az ember tud produkálni, aki tartósan egészséges lelki állapotban van, mentális egészsége biztosítja számára a munkavégzéshez, társas és közösségi kapcsolatokhoz szükséges személyes és munkahelyi jóllétet.

Aki lelkileg megfelelő állapotban él az kiegyensúlyozott módon képes kezelni az életében jelentkező problémákat és stresszt, mely alapja a személyes megelégedettségnek, és személyes minőségnek.

Jó, ezt így értem, de mit csinál egy mentálhigiénés szakember?

A mentálhigiénés szakember segítséget nyújt abban, hogy

9

lelkileg egészéges állapotban tudj maradni.

9

partnerként támogat mentális céljaid elérésében, a személyes fejlődésed erősítésében, elakadásaid oldásában

9

saját belső erőforrásaid mozgósításával kerülsz a megoldás birtokába, nem tanácsadás, kezelés, vagy terápia alkalmazásával

Minden egészséges pszichével rendelkező ember képes önmaga megértésére és problémái megoldására.

A segítő feladata, hogy megteremtse azt a légkört, amiben Te világosan tudod látni saját helyzetedet. Nem értékel, nem nyilvánít véleményt a helyzetről, nem bírál és nem értelmez, csak elfogad, és visszatükrözi mindazokat az érzéseket, amiket Te megtapasztalsz, amikről beszámolsz a találkozásotok során.

A mentálhigiénés szakember nem foglalkozik lelki betegségek kezelésével, ha ilyennel találkozik a hozzá fordulónál, akkor kötelessége pszichológushoz, pszichiáterhez irányítani őt.

Mentálhigiénés segítő beszélgetés, munkahelyi mentálhigiéné

Hogyan zajlik egy mentálhigiénés beszélgetés?

01 – A mentálhigiénés segítő beszélgetések (ülések) – megegyezés szerint – hetente, vagy két hetente zajlanak

02 – A beszélgetések általában 50 percesek, de igény esetén lehet hosszabb üléseket is tartani.

03 – A találkozón kizárólag a kliens és a segítő vannak jelen. Az első (néhány) ülést az egymásra hangolódás, ismeret szerzés jellemzi, ekkor történik meg az együttműködési keretek kialakítása.

04 – Az üléseken a saját elakadásaid, nehézségeid feltárása, a problémáid, érzéseid „kihangosítása” zajlik.

05 – Nincs értékelés,  vélemény nyilvánítás a helyzetről, bírálat és értelmezés. Van viszont értő meghallgatás és feltétel nélküli elfogadás.

A mentálhigiénés segítő beszélgetések sorozata a mentálhigiénés folyamat

E folyamat során minden beszélgetés (ülés) arról szól, hogy Te elmondod az érzéseidet, amik feszítenek, amik a jelenlegi problémáiddal összefüggésben előkerülnek.

A folyamat általában 5-7 alkalomból áll és három szakaszra osztható:
A BIZALMI LÉGKÖR KIALAKÍTÁSA, A PROBLÉMA FÓKUSZÚ BESZÉLGETÉSEK ÉS A LEZÁRÁS SZAKASZ.

01

Bizalmi légkör kialakítása

Az első mentálhigiénés találkozó alkalmával a felek – a kliens és a mentálhigiénés szakember (konzultáns) – megismerkednek egymással.

A segítő bizalmi légkört teremt, nyitott, előítélet mentes közeget biztosít a kliens számára, hiteles válaszaival, empatikus és elfogadó hozzáállásával jó kapcsolatot és összhangot teremt kettejük között. A kliens megosztja a történetét, elmondja a problémáját, bizalmat ad a konzultánsnak, aki bátorítja a hozzá fordulót a probléma feltárásában, és segíti, hogy tisztázza konkrét kérdéseit, bizonytalanságait. Ezen az ülésen történik meg a szerződés kötés, ami elköteleződést jelent mindkét fél részéről a folyamat mellett.

02

Probléma fókuszú beszélgetések

A további találkozókon zajlanak a probléma-fókuszált segítő beszélgetések.

A konzultáns segít a kliensnek abban, hogy más, eddig fel nem tárt szempontokat is észrevegyen. Visszajelzést ad annak érdekében, hogy a kliens saját magáról és helyzetéről új nézőpontot, szemléletet alakítson ki, megértse érzelmeit, önmagát.

A beszélgetések során a segítő feltétel nélküli pozitív hozzáállással és elfogadással van jelen, nem minősít, nem problémákat lát, hanem jelen van és meghallgat. Aktív hallgatással vesz részt az ülésen, visszatükröz, összefoglal, fókuszált és empatikus. A kliens megmutatja énképe sajátosságait, erősödik önelfogadása, önbecsülése.

03

Lezárás

A lezárás szakaszban megtörténik a kliens változásának összegzése, a hallottak összefoglalása, a visszatekintés a közös munkára, és ha szükséges új szerződés kötése.

A folyamat során nem adok tanácsot, az ülések között nem adok feladatot, nem értelmezem a helyzetet, a problémát és nem foglalok állást. Nincs diagnózis és címkézés sem, ilyen felhatalmazásom nincs. Nem folytatok terápiát. Kizárólag mentálhigiénés segítő beszélgetés zajlik kettőnk között.

Bizonytalan vagy abban, hogy erre van szükséged?

Mentálhigiénés konzultáció hezitálóknak

Akik nem tudják eldönteni, bele merjenek-e vágni egy mentálhigiénés beszélgetés sorozatba (folyamatba). A konzultáció 3 alkalomból áll és a célja az elindulás, az ismeret szerzés, a segítő beszélgetés, vagyis a kibeszélés élményének megtapasztalása. Az első találkozáskor szerződünk, ezt követően Te elmondod, hogy milyen helyzet miatt kerestél fel. Én pedig támogatlak az érzéseid felismerésében, nehézségeid megfogalmazásában azzal, hogy nem ítélkezem, nem adok tanácsot, csak értőn, empatikusan meghallgatlak. Az ülés végén pedig elmondom, én mit éreztem meg abból, amit te elmondtál.

A három alkalom nem biztosítja, hogy kellő módon elmélyüljünk a problémádban, inkább ízelítőt ad abból, hogyan működik ez a folyamat a gyakorlatban. Ha a konzultáció végén úgy érzed, hogy segítségedre volt a kibeszélés, leszerződünk a folyamat tovább vitelére.

A mentálhigiénés konzultáció nem pszichoterápia és nem pszichológiai tanácsadás, nem végzek pszichoanalízist és terápiát. Az ülések során kizárólag mentálisan egészséges kliensekkel foglalkozom. A mentálhigiénés konzultáció során nem történik tanácsadás, tudás átadás, képzés, vagy oktatás.

A 3 alkalmas (egyenként 50 perces) konzultáció díja alkalmanként 15.000 Ft*. Ha az első ülés során egyben kifizeted 40.000 Ft.

*A mentálhigiénés konzultáció három alkalmát 5 hét alatt igénybe kell venned. Az 50 percesnél hosszabb (pl. 90 perces) ülések díjszabása egyedi megbeszélés szerinti.

Gyere el, próbáld ki, milyen jó érzés megszabadulni a lelki terhektől!

Hiszem, hogy minden egészséges pszichével rendelkező ember képes a saját problémáit megoldani, a folyamatos fejlődés, változás, növekedési potenciál belénk van kódolva, és képesek vagyunk saját belső erőnkből felülkerekedni nehézségeinken. Ehhez azonban jól jön egy útitárs, aki elkísér, támogat, megerősít bennünket ezen az úton.

Erre az útra leszek útitársad, ha úgy gondolod, hogy hiteles és empatikus embert keresel a feladatra.

Jelentkezz be hozzám, és egyeztessünk időpontot!

Gál Andrea mentálhigiénés szakember