Te tudtad, hogy egy munkahelyen négyből hárman pletykálnak*? Durva arány, ugye?

És azt, hogy a pletyka kutatás tudományos tevékenység? Komoly szakértők, szociológusok kutatják, mi is van a pletyka – esetünkben a munkahelyi pletyka – hátterében.

Összefoglaltam ebben a cikkben, mit érdemes tudni a pletykáról és annak hatásairól a munkahelyeken.

*American Society for Training & Development 

A pletyka nem feltétlenül káros, és nem szabad összetéveszteni az intrikával, a fúrással, a rágalommal, a rémhírrel, és a munkahelyi zaklatással.

A különbség a szándékban kereshető

A pletyka mögött sosincs rossz szándék, csak annyi, hogy terjedjen az adott közösségben és valamilyen információ iránti igényt elégítsen ki.

 A pletykakutatók (szociológusok) szerint ott keletkezik pletyka, ahol nincs elegendő információ, és az emberek kénytelenek az információ iránti éhségüket „hírgenerálással” vagy információ „tovább gondolással” kielégíteni.

A munkahelyi pletykának több formáját különböztetjük meg

Navigációs pletyka

Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy amikor beléptél az új munkahelyedre, valamelyik aktív kolléga beavatott a helyi viszonyokba, és ezt különféle módon tette. Nemcsak azt mutatta meg, hogy hol a büfé, melyik kávézóban mérik a legjobb lattét a környéken, hanem azt is elmesélte, hogy a főnöknek mik a rigolyái, vagy melyik társterülettel van a szervezet rossz viszonyban, esetleg kit kell elkerülni, mert túl sokat fecseg.

Ezzel az újonnan érkezettnek könnyebb a beilleszkedés, jobban tudja magát pozicionálni a szervezetben, gyorsabban tud alkalmazkodni a vállalati vagy szervezeti kultúrához.

 

kártékony e a munkahelyi pletyka, mentálhigiénés segítő, Budapest

Gyógy-pletyka

Így emlegeti a pletykakutató azt a pletyka típust, amely során egy szakmai kudarcélmény feldolgozásához egy másik kolléga szakmai baklövésének feltárásán keresztül vezet el az út. Amikor megosztom valakivel a sikertelenségem élményét és ezt a másik ember úgy oldja fel, hogy elmeséli saját, hasonló szituációban szerzett tapasztalatát. A beszélgetés végére mindkét fél azzal a felszabadító érzéssel távozik, hogy lám, mások is követnek el hibákat, és a kudarcból származó frusztráció érzése egyfajta sorsközösséget eredményez, és ez megkönnyíti a megküzdést.

 

És akkor nézzük mit mond a kutató a pletykafészkekről

Vannak olyan pozíciók, amelyekben szinte mindig „pletykafészek” munkatársak ülnek. Ez nem feltétlenül és nem kizárólagosan az egyén habitusából táplálkozik, hanem a szervezeti struktúra, vagy az épületen belüli helyzet is meghatározó lehet.

Például a vezetői asszisztensek, recepciósok, de a büfében dolgozók is rengeteg információ morzsához jutnak, amiket tovább gondolva, kiszínezve el tudnak indítani a pletyka útján.

Nem ritka, hogy az információk túlzásokkal és valótlanságokkal megfűszerezve indulnak el a munkahelyi információs sztrádán útjukra.

A kezelhetetlenné vált munkahelyi helyzetekre jó megoldás a mentálhigiénés szakember, egy hivatásos beszélgető igénybevétele.

Keress például engem!

További munkahelyi pletyka típusokat is megkülönböztetünk

Portré-pletyka

Ebben a pletyka típusban két kolléga egy harmadik személyt „beszél ki” . Ezek a „kibeszélő show”-k az érintett munkájával, hozzáértésével, magánéletével, vagy javadalmazásával kapcsolatos témák köré csoportosulnak általában.

Nagyon megterhelő lehet azok számára ilyen pletyka tárgya lenni, akiknek alacsony az önbecsülése, vagy aki nehezen tud beilleszkedni egy közösségbe.

 

Örökzöld pletykák

Gyakori téma a főnök és a csinos titkárnő, vagy fiatal gyakornok sztereotípiájából eredő pletyka, és ez akkor is előkerülhet, ha ennek egyáltalán nincs valóság alapja.

De ilyen lehet egy munkahelyi rosszullét miatt kiérkező mentő, vagy egy huzamosabb betegségből eredő távollét, vagy a nyilvánosan megdicsért, vagy éppen elmarasztalt kolléga körüli információs turbulencia is.

A munkahelyi pletykának van jótékony, feszültséglevezető hatása

munkahelyi pletyka jótékony hatása, Budapest, mentálhigiénés segítő

Ahol nincs elegendő információ, vagy nagy a bizonytalanság, ott a felmerülő frusztráció, a felesleges gőz levezetésének is eszköze a pletyka terjedése, illetve a megszerzett információk kicserélése.

Tehát, nem feltétlenül kell félni a munkahelyi pletykától, hiszen vannak jótékony hatásai is.

Erősíti a csoport összetartozást, amikor például egy hosszabb betegség, vagy szabadság után visszatérő kollégát „képbe hoznak” a többiek az elmúlt időszak történéseiről.

Amikor azonban az információ áramoltatás túlmegy a pletyka határon, amikor megváltozik mögötte a szándék: rosszindulatú, rágalmazó, és bántalmazó tartalommal egészül ki, akkor közbe kell lépni, és a munkahelyi vezetőnek tenni kell ellene!

Ha bántalmazás ér a munkahelyeden, ne habozz segítséget kérni!

Fordulj a vezetődhöz, vagy a HR osztályhoz!

És ha úgy érzed, állandóan a munkahelyi pletykálkodás középpontjában állsz, és ezt nehezen tudod kezelni, illetve tolerálni, és úgy érzed szükséged van külső segítségre, fordulj hozzám bizalommal!

 

Gyere és beszéld ki magad nálam!

Ha szeretnél megszabadulni a bénító pletykák okozta nyomasztó érzésektől, gyere el, próbáld ki, milyen felszabadító dolog egy hivatásos beszélgetőnél letenni a problémákat!

Írj emailt, vagy jelezz a social media felületeimen, hogy időpontot egyeztessünk!