„A stressz az élet sava-borsa. Mivel mindenfajta tevekénység stresszel jár, nagyrészét csak úgy kerülhetnénk el, ha sohasem csinálnánk semmit. De ki szereti az olyan életet, amelyben nincs sürgés-forgás, hegy és völgy, siker és sikertelenség? „

Ez az részlet dr. Selye János professzor – stresszkutató – Stressz distressz nélkül című művében olvasható.

A stresszt a köznyelv negatív felhanggal használja, amikor valamilyen felfokozott lelki állapotról, feszültségről, idegességről beszél.

A stressz – a Sellye-féle megfogalmazás szerint – az emberi szervezet egy válaszreakciója minden olyan ingerre (stresszor), amely kibillenti egyensúlyi állapotából, és amely alkalmazkodásra kényszeríti.

Jól látható, hogy a fenti megfogalmazásban nem szerepel semmiféle negatív jelző, mi mégis „korunk pestiseként” emlegetjük a stresszt és szinte kizárólag negatív összefüggésben gondolunk rá.

Pedig a stressznek jelentős pozitív hatásai vannak.

A stressz a túlélésünk záloga.

Arra figyelmeztet, hogy a külső hatáshoz alkalmazkodnunk kell. Ilyenkor olyan energiák (stresszhormonok) szabadulnak fel a szervezetünkben, melyek az általánosnál nagyobb teljesítményekre tesznek alkalmassá bennünket. Ezek a felszabaduló hormonok olyan kémiai reakciókat indítanak el, amelyek segítenek az összpontosításban és kikapcsolnak olyan területeket a testünkben, amelyek az adott helyzetben nem szükségesek az alkalmazkodáshoz.

Egyetemista koromban tapasztaltam meg a stressz jótékony erejét, amikor a vizsga drukk ellenére, vagy inkább annak hatására, sokkal jobban teljesítettem, mint azt a vizsga előtt gondoltam volna. Mélyről tudtam előhívni a megtanultakat, és ritkán tapasztalat fókuszálással sikerült összpontosítanom.
Persze az, hogy egy bizonyos stressz kinél jelenik meg pozitív és kinél negatív összefüggésben, az egyedi. Engem például az extrém sportok negatív stresszel töltenek el, míg a családom más tagjait pozitív értelemben stimulálják.

A stressz a munkahelyen is lehet pozitív hatással ránk. Növelheti a motivációnkat, energikusabbá, tehet, támogathatja a fókuszáltságot, és a koncentrációt is javíthatja.

összpontosítás, kikapcsolás, fókuszáltság, koncentráció, motiváció növelése, fókuszáltság támogatása, Gál Andrea

Fontos (fel)ismernünk tehát a testünk reakcióit, hogy képben legyünk szervezetünk stressztűrő és stresszkezelő képességével.

A stressz akkor válik károssá, ha állandósul és a szervezetünk nem képes visszaállni a stressz nélküli „alap helyzetébe”. Amikor a stressz rövid ideig tartó történések eredményeként jelentkezik, és gyorsan regenerálódik a szervezetünk, akkor nem okoz károsodást, de amikor az elhúzódó negatív események miatt túlzott nyomás alatt kell élnünk, és a stresszes állapot állandósul, előbb-utóbb jelentkeznek a nemkívánatos eredmények.

Kiemelkedően fontos, hogy felismerjük és tudatosan kezelni tudjuk a bennünket érő stresszt, hiszen a tartós és kezeletlen stressz vezethet súlyos mentális és fizikai betegségek kialakulásához, vagy kiégéshez.

Hogyan lehet jól kezelni a stresszt?

A stressz kezelésének első és legfontosabb módja a felismerés.
A negatívan értékelt és teherként megélt stressz tünetei több szinten is jelentkezhetnek, de egyénenként olyan is előfordulhat, hogy több tünetegyüttes is jelentkezik egyszerre.

01

Testi szinten megjelenő tünetek:

 • Szívdobogás, mellkasi szorítás, remegő kezek és ajkak, hideg kezek
 • Hátfájdalom, szédülés, migrén, fejfájás
 • Feszültség érzése, fülzúgás, tikkelés, potencia zavarok

02

Viselkedési szinten megjelenő tünetek:

 • Koncentrációs zavarok, nappali álmodás
 • Étvágytalanság, evészavarok, alvászavarok, kimerültség
 • Csőlátás, rugalmatlanság
 • Ingerültség, düh, harag, agresszió

03

Lelki oldalon megjelenő tünetek:

 • Szomorúság, szégyenérzet
 • Félelem, pánik
 • Befelé fordulás

04

Szellemi szinten mutatkozó tünetek:

 • Dekoncentráltság, fáradékonyság
 • Lassabb reakció idő, memória problémák

Ha megfigyeled magadon a stressz tüneteit, gyorsabban tudsz tenni ellene, korábban csillapítható a tartós és nem kívánatos stressz-állapot.

Stressz, testi tünetek, viselkedési tünetek, lelki tünetek, szellemi tünetek, pánik, feszültség, kimerültség, memória problémák, Gál Andrea

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged a nehézségeid megoldásához,

a stressz kezelésének beépítéséhez a mindennapjaidba, kérd szakember segítségét!
Fordulj például hozzám!
Jelentkezz be egy ingyenes online konzultációra itt:

A stressz kezelésének módszereiről ebben a cikkben olvashatsz.